srijeda, 3. veljače 2016.

Cokoladna pita u kokos omotacu


Cokolada i kokos - sta reci?! Perfektan spoj, a ovaj put u obliku americke pite. :)

Sastojci

  • Za kokos koricu
  • 85 g maslaca
  • 1 kasika ruma
  • 480 g kokosa
  • Po ukusu secera ( U SAD kokos je vec zasladen i krupniji tako da nisam sigurna koja tacno kolicina secera)
  • Za cokoladno punjenje
  • 450 g cokolade (najmanje 50% kakao)
  • 410 ml slatkog tecnog vrhnja
  • Za dekoraciju
  • 42 g bijele cokolade
  • 2 kasike slatkog tecnog vrhnja
  • Priprema

    1. 1.
      Za koricu od kokosa pjenasto umutiti maslac sa secerom, dodati rum, te jednu trecinu kokosa. Dobro umijesiti pa dodati ostatak kokosa. (Posto se americki kokos koji sam ja koristila razlikuje od naseg, mozda ce vam trebati i manje).
    2. Pripremiti formu za pitu, namazati je maslacem i po zelji staviti pek papir na dno (Preporucam da se koristi pek papir jer se korica pomalo lijepi za dno). Kokos smjesu dobro utisnuti na dno i oko rubova forme. Po vrhu staviti obruc od alu-folije tako da korica ne izgori.
    Koricu peci na oko 175-180 C 15-tak minuta ili dok ne pocne laganto tamniti. Izvaditi iz pecnice i ohladiti.
  • Za punjenje, cokoladu izlomiti na komadice i staviti u posudu. Slatko vrhnje dovesti do  kljucanja i preliti preko cokolade. Isto uraditi sa bijelom cokoladom za dekoraciju. Ostaviti da miruje 10 minuta, onda dobro izmijesati i uliti punjenje u kokos koricu.
  • 6.
    Najbolje je da pita prenoci u frizideru. 20-30 minuta prije sluzenja pitu ostaviti na sobnoj temperaturi.
    PRIJATNO! DOBAR TEK! BON APPETIT!!!


0 komentari