četvrtak, 21. siječnja 2016.

Zlatni dukati


Zlatni dukati

Dizani, mirisni i zlaćani – zahtijevaju poprilično truda, ali okusom i prikladnošću u svakoj prilici uzvraćaju svaki tren koji ste umijesili u njih.

Sastojci

  • 400 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • Kvasac instant Dolcela
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
  • malo soli
  • cijelo jaje
  • žumanca
  • 100 g maslaca
  • naribana korica limuna
  • 3 žlice ruma

  • 100 g grožđica
  • maslac i brašno za kalup
  • Priprema

    1. 1.
      Suhi instant kvasac umiješajte u brašno. Maslac rastopite i izmiješajte sa šećerom, jajem, žumancima, malo soli i vanilin šećerom. Sve izmiješajte s brašnom, u rumu namočenim grožđicama i limunovom koricom te uz dodavanje mlijeka umijesite rahlo dizano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite neka se diže na toplom mjestu.
    2. 2.
      Duguljasti kalup (veličine 10×30 cm) premažite maslacem i pobrašnite.
    3. 3.
      Pomiješajte kristal šećer s mljevenim bademima, maslac otopite.
    4. 4.
      Tijesto izrežite na komadiće veličine male marelice. Oblikovane komadiće tijesta – dukate – umočite najprije u rastopljeni maslac, a zatim uvaljajte u mješavinu badema i šećera. Složite ih u kalup tijesno jedan do drugoga u dva paralelna reda pa još ostavite pola sata. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 45 minuta. Kada se dukati malo ohlade, tek ih tada izvadite iz kalupa.

    Posluživanje

    Zlatne dukate možete poslužiti uz kavu, čaj ili druge tople napitke.

    Savjet

    Kolač poslužite isti da


0 komentari