Zlatni dukati
Dizani, mirisni i zlaćani – zahtijevaju poprilično truda, ali okusom i prikladnošću u svakoj prilici uzvraćaju svaki tren koji ste umijesili u njih.
Sastojci
- 400 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
- 250 ml mlakog mlijeka
- 1 Kvasac instant Dolcela
- 40 g šećera u prahu
- 1 vrećica Vanilin šećera Dolcela
- malo soli
- 1 cijelo jaje
- 3 žumanca
- 100 g maslaca
- naribana korica limuna
- 3 žlice ruma
- 100 g grožđica
- maslac i brašno za kalup
Priprema
- 1.Suhi instant kvasac umiješajte u brašno. Maslac rastopite i izmiješajte sa šećerom, jajem, žumancima, malo soli i vanilin šećerom. Sve izmiješajte s brašnom, u rumu namočenim grožđicama i limunovom koricom te uz dodavanje mlijeka umijesite rahlo dizano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite neka se diže na toplom mjestu.
- 2.Duguljasti kalup (veličine 10×30 cm) premažite maslacem i pobrašnite.
- 3.Pomiješajte kristal šećer s mljevenim bademima, maslac otopite.
- 4.Tijesto izrežite na komadiće veličine male marelice. Oblikovane komadiće tijesta – dukate – umočite najprije u rastopljeni maslac, a zatim uvaljajte u mješavinu badema i šećera. Složite ih u kalup tijesno jedan do drugoga u dva paralelna reda pa još ostavite pola sata. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 45 minuta. Kada se dukati malo ohlade, tek ih tada izvadite iz kalupa.
Posluživanje
Zlatne dukate možete poslužiti uz kavu, čaj ili druge tople napitke.Savjet
Kolač poslužite isti da- 1.
- Za premazivanje:
- 150 g maslaca
- 150 g mljevenih badema
- 100 g kristal šećera
0 komentari