Mramorni vijenac
Mramorni kolač jedan je od najomiljenijih lijevanih kolača, tako jednostavan, a izliven u oblik kuglofa tako neobičan.
Sastojci
- 4 žumanca
- 280 g šećera
- 2 Vanilin šećera Dolcela
- limunova korica
- 120 g omekšanog maslaca
- 50 g grožđica
- 10 žlica mlijeka
- 3 žlice ulja
- 280 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
- 1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
- 4 bjelanca
- 1-2 žlice Kakaa u prahu Dolcela
- 2 žlice ruma
Priprema
- 1.Pjenasto izmiješajte žumanca i šećer, dodajte vanilin šećer, limunovu koricu, omekšali maslac i grožđice. Zatim postupno dodajite mlijeko i ulje, a na kraju naizmjenično umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrstim snijegom od bjelanaca.
- 2.Od pripremljene mješavine odvojite jednu trećinu smjese pa joj dodajte kakao i rum.
- 3.Namašćeni kalup posipajte krušnim mrvicama i izlijevajte red žute smjese, po tome red smeđe, dok ne potrošite svu smjesu.
- 4.Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta. Pečeni kolač odmah obrubite po krajevima, istresite na podlogu i ostavite da se ohladi.
Posluživanje
Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.Savjet
Ako želite, tijestu možete dodati nasjeckane ili mljevene bademe.- 1.
- Za premazivanje kalupa:
- Krušne mrvice
- maslac
- Za posipavanje:
- šećer u prahu
0 komentari