četvrtak, 21. siječnja 2016.

Mramorni vijenac


Mramorni vijenac

Mramorni kolač jedan je od najomiljenijih lijevanih kolača, tako jednostavan, a izliven u oblik kuglofa tako neobičan.

Sastojci

  • žumanca
  • 280 g šećera
  • Vanilin šećera Dolcela
  • limunova korica
  • 120 g omekšanog maslaca
  • 50 g grožđica
  • 10 žlica mlijeka
  • 3 žlice ulja
  • 280 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
  • 1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
  • bjelanca
  • 1-2 žlice Kakaa u prahu Dolcela
  • 2 žlice ruma
  • Priprema

    1. 1.
      Pjenasto izmiješajte žumanca i šećer, dodajte vanilin šećer, limunovu koricu, omekšali maslac i grožđice. Zatim postupno dodajite mlijeko i ulje, a na kraju naizmjenično umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrstim snijegom od bjelanaca.
    2. 2.
      Od pripremljene mješavine odvojite jednu trećinu smjese pa joj dodajte kakao i rum.
    3. 3.
      Namašćeni kalup posipajte krušnim mrvicama i izlijevajte red žute smjese, po tome red smeđe, dok ne potrošite svu smjesu.
    4. 4.
      Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta. Pečeni kolač odmah obrubite po krajevima, istresite na podlogu i ostavite da se ohladi.

    Posluživanje

    Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.

    Savjet

    Ako želite, tijestu možete dodati nasjeckane ili mljevene bademe.

  • Za premazivanje kalupa:
  • Krušne mrvice
  • maslac

0 komentari