Ploške od naranče
Naranče su nezaobilazan dio zimskog dekora, a ploške od naranči moći ćete pripremiti u bilo koje doba godine. Pravi je savjet zlata vrijedan: ispečeno tijesto narežite dok je još mlako, a tek potpuno ohlađeno, premažite kremom. Recept je isproban i prilagođen prema originalu recepta iz zbirke recepata “Kolači uz adventske košarice” članica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice iz Varaždina.
Sastojci
- Za tijesto:
- 6 bjelanjaka
- 180 g šećera
- 220 g mljevenih oraha
- 40 g sjeckanih oraha
- Za kremu:
- 6 žumanjaka
- 180 g šećera
- naribana korica jedne naranče
- 15 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 60 ml soka od naranče
- 200 g maslaca
- Za posluživanje:
- 100 g sjeckanih oraha
Priprema
- 1.Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju lagano umiješajte mljevene i sjeckane orahe.
- 2.Smjesu izlijte u tepsiju (40×30 cm) obloženu papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta.
- 3.Pečeno tijesto okomito narežite na dva dijela tako da dobijete dva biskvita (20×15 cm).
- 4.Pripremite kremu tako da žumanjke i šećer pjenasto izmiješate, dodajte koricu naranče, brašno razmućeno u narančinom soku i kuhajte na pari uz miješanje oko 5 minuta.
- 5.Kremu ohladite i zatim umiješajte omekšani maslac.
- 6.Prvi dio tijesta premažite s pola kreme, prekrijte s drugim dijelom tijesta i premažite ostatkom kreme.
- 7.Kolač narežite na ploške.
Posluživanje
Poslužite ih posipane nasjeckanim orasima.Savjet
Pečeno tijesto režite kad nije do kraja ohlađeno, kada je
mlako, a premazujte ga kremom kad je potpuno ohlađeno.- 1.
0 komentari