četvrtak, 21. siječnja 2016.

Engleski kolač sa suhim voćem


Engleski kolač sa suhim voćem

Sastojci

  • 140 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 250 ml ocijeđenog soka svježih naranči
  • 200 g suhih marelica
  • 100 g grožđica
  • 100 g suhih glaziranih trešanja
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 1 žličica naribane korice naranče
  • 300 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
  • Prašak za pecivo Dolcela
  • ½ žličice Cimeta mljevenog Podravka
  • 50 g popečenih Badema u listićima Dolcela
  • prstohvat klinčića u prahu
  • prstohvat Muškatnog oraščića mljevenog Podravka
  • 100 g marcipana
  • jaja
  • Priprema

    1. 1.
      Maslac narezan na kockice stavite u posudu koju ćete kasnije moći staviti na vatru.
    2. 2.
      Maslacu dodajte smeđi šećer, sok naranče, narezane suhe marelice, grožđice, glazirane trešnje, naribane korice limuna i naranče.
    3. 3.
      Zajedno lagano promiješajte, stavite na vatru da mješavina zakipi i nastavite kuhati oko 10 minuta. Mješavinu sa suhim voćem ohladite.
    4. 4.
      Za to vrijeme brašno promiješajte s praškom za pecivo, cimetom, popečenim listićima badema, klinčićem i muškatnim oraščićem u prahu.
    5. 5.
      Od marcipana oblikujte 12 malih kuglica veličine lješnjaka.
    6. 6.
      Mješavini s brašnom dodajte razmućena jaja, ohlađeno prokuhano suho voće s maslacem i pjenjačom ili električnom miješalicom sve zajedno izmiješajte.
    7. 7.
      Dno kalupa (vel. 32×10 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega istresite pola količine pripremljene smjese.
    8. 8.
      Zatim po površini smjese rasporedite pripremljene kuglice marcipana, a zatim na to istresite preostalu smjesu za kolač i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 50 minuta do sat vremena da kolač dobije svijetlo smeđu boju. Nakon toga kolač ohladite i izvadite iz kalupa.
    9. 9.
      Za glazuru šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom i električnom miješalicom dobro izradite. Struktura glazure ne smije biti ni pregusta niti prerijetka. Glazurom prelijte kolač.

    Posluživanje

    Kolač ukrasite malim čokoladnim jajima, narežite i poslužite.

    Savjet

    Kolač možete pripremiti i dan ranije, a prelijte ga glazurom i ukrasite sat vremena prije posluživanja.

0 komentari