ponedjeljak, 7. prosinca 2015.


Rolovana baklava sa orasima, čokoladom i keksom



Svi dobro znamo da je baklava samo jedna, i to sa orasima. Ova bklava se još naziva i mrak baklava, a zašto ne znam.

rolovana, mrak baklava

Sastojci:
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 150 gr mlevene plazme ( ukoliko je post onda ide posni keks)
  • 150 gr čokolade ( ukoliko je post kako krem tabla )
  • 6 kašika griza
  • 150 ml ulja
  • 5 kašika šećera
  • oko 150 ml vode
  • 12 kora za baklavu
Sirup:
  • 700 ml vode
  • 600 gr šećera
Još:
  • ulje i voda za premazivanje kora ( zajedno 100 ml )
Priprema:
Prvo pravimo sirup jer on mora biti hladan.
Stavimo šećer i vodu da prokuvaju i kuvaju oko 15 minuta, da se dobije fini gusti sirup kojim ćemo baklavu zalivati.
Ostavimo dase skroz ohladi pa onda pripremamo baklavu za pečenje.
Pomešati sve sastojke za baklavu, umesiti sa vodom i uljem.
Treba da se dobije ne jako čvrsta masa ali fino sjedinjena.
Staviti prvu koru pa premazati sa pomešanim vodom i uljem, pa prebaciti drugu koru koju malo manje namažemo i po ivici stavimo 1/6 smese koju smo umutili ( slika )
Savijemo ivice sastane, da nam ne bi pri pečenju curilo, pa urolamo.
Tako uradimo sa svih 6 x po 2 kore.
Poslažemo u pouljen pleh i stavimo da se peče na 220 stepeni u prethodno zagrejanu rernu sve dok baklava ne dobije zlatno žutu do svetlo braon boju.
Izvadimo baklavu pa je prelijemo hladnim sirupom i ostavimo da se potpuno ohladi, pa poslužimo.

0 komentari