Palenta s gljivama
Bezmesno jelo koje će okusom oduševiti i zadrte mesoljupce. Cinici će zacijelo dodati: zato što se gljive mogu zamijeniti pilećim jetricama.
Sastojci
8 osoba- 350 g šampinjona
- 150 g Kukuruzne krupice Podravka
- 60 g maslaca
- 4 žlice ulja
- 2 češnja češnjaka
- 4 žlice nasjeckanog peršina
- 1 žličica svježeg origana ili pola žličice Origana sušenog Podravka
- 2 žličice limunova soka
- 3 žličice Vegete
- Za umak od rajčica;
- 800 g Pelata Podravka
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 2 žlice ulja
- 1 žlica šećera
- 2 žličice Vegete
Koristili smo
Priprema
- 1.U 800 ml kipuće vode stavite 2 žlice Vegete, a zatim uspite kukuruznu krupicu i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje 2-3 minute. Palentu ulijte u namašćen okrugli kalup promjera 20 cm. Ostavite je neka se hladi najmanje 20 minuta.
- 2.Za to vrijeme pripremite umak od rajčica. Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko propirjajte, zalijte bijelim vinom i pustite da kipi dok tekućina ne ispari.
- 3.Zatim stavite pelate očišćene od sjemenki i narezane na kockice. Nakon nekoliko minuta dodajte šećer i Vegetu. Pirjajte oko 20 minuta.
- 4.U tavi na umjerenoj vatri zagrijite 10 g maslaca i 2 žlice ulja. Stavite očišćene i na četvrtine narezane šampinjone, prelijte ih limunovim sokom i kratko pirjajte. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, origano i žličicu Vegete pa pirjajte dok tekućina ne ispari. Na kraju umiješajte svježe nasjeckani peršin.
- 5.Palentu izvadite na dasku i narežite 8 kriški. Popecite ih na preostalom maslacu i ulju s obiju strana do zlatnosmeđe boje.
Posluživanje
Na tople tanjure složite kriške palente, prelijte ih umakom od rajčica, a na njega stavite gljive. Poslužite kao toplo predjelo.
Savjet
Umjesto gljiva možete upotrijebiti 400 g pilećih jetara.
Mala tajna
Kada pripremate jela od gljiva, gljive nemojte namakati u vodi, nego ih operite pod mlazom vode i obrišite vlažnim ubrusom kako ne bi upile dodatnu tekućinu
0 komentari