Musaka od šampinjona
Musake su specijalitet istočnjačkih kuhinja – s mljevenim mesom, povrćem… Ako niste, svakako kušajte i musaku od gljiva. Posebice volite li šampinjone.
Sastojci
4 osobe- 500 g šampinjona
- 2 glavice luka
- 100 g sušene slanine
- 2 žlice ulja
- 2 češnja češnjaka
- 10 kriški kruha (300 g)
- 250 ml mlijeka
- 200 ml kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 1 žlica Vegete
- peršin
- sol
- Crni papar mljeveni Podravka
- Origano sušeni Podravka
Koristili smo
Priprema
- 1.Očišćene šampinjone narežite na listiće. Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte, a slaninu narežite na tanke ploškice.
- 2.Na zagrijanom ulju popecite slaninu i nasjeckani luk pa zatim dodajte šampinjone. Sve zajedno pirjajte, malo posolite, popaprite, dodajte češnjak, malo origana, peršin i Vegetu.
- 3.U namašćenu vatrostalnu posudu složite jednu do druge pet kriški kruha koje ste prije toga namočili u mlijeko. Po kruhu rasporedite pola količine pripremljenih šampinjona, pa ponovo stavite red namočenog kruha. Na taj kruh rasporedite preostale šampinjone i sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja.
- 4.Tako pripremljeno jelo kratko zapecite u pećnici na 160°C oko 20 minuta.
Posluživanje
Ako želite pojačati aromu gljiva, musaku poslužite uz Fant umak od gljiva i neku sezonsku salatu.
Savjet
Musaku možete pripremiti i od vrganja ili od mješavine nekih drugih gljiva.
0 komentari