Gusta juha od vrganja
Iako gljive zovu šumskim mesom, nemojte se otputiti u berbu ukoliko niste provjereni znalac. Ako vam je toliko stalo baš do cijenjenog vrganja, kupite ga na tržnici. No, gustu juhu uvijek možete prirediti i od uzgojenog šampinjona, primjerice.
Sastojci
4 osobe- 1 glavica luka
- 2-3 žlice ulja
- 300 g svježih vrganja
- 2 krumpira
- 1 veća mrkva
- 1 žlica Vegete
- 1 češanj češnjaka
- Crni papar mljeveni Podravka
- estragon u prahu
- 100 ml bijelog vina
- 700 ml vode
- 100 ml kiselog vrhnja
- peršin
Koristili smo
Priprema
- 1.Vrganje očistite, narežite na ploške, kratko blanširajte i ocijedite.
- 2.Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk, dodajte mrkvu narezanu na kockice i vrganje. Sve zajedno kratko pirjajte podlijevajući vodom.
- 3.Nakon toga umiješajte krumpir narezan na kockice, protisnuti češnjak, Vegetu, papar i estragon pa nastavite pirjati još oko 10 minuta.
- 4.Dodajte vino, vruću vodu, kratko prokuhajte, a na kraju umiješajte kiselo vrhnje.
Posluživanje
Prije posluživanja juhu pospite nasjeckanim peršinom.
Savjet
Umjesto vrganja možete koristiti i kombinacije drugih gljiva. Sušeni vrganji bit će također dobra zamjena ukoliko nemate svježe.
0 komentari