petak, 15. siječnja 2016.

Gözleme ili turske palačinke


Svako ko je bar jednom bio u Turskoj probao je ovaj specijalitet koji možete sresti na svakom koraku....To je nešto izmedju palačinki i pizze. Mogu se filovati spanaćem i sirom ali i mlevenim mesom.Ovo je prilagodjen recept kućnoj varijanti, ali nimalo ukusom ne zaostaje za originalom.


Sastojci:
 500 g mekog brašna
 10 g svežeg kvasca
 malo soli
 2 kašike maslinovog ulja
 250-300 ml mlake vode

 Nadev :

 300 g svežeg spanaća
 2 glavice mladog crnog luka
 1 kašika maslinovog ulja
 200 g sira
 po ukusu soli i bibera

 Priprema:

 1
Prvo pripremiti nadev od spanaća. Oprati spanać i blanširati ga u slanoj vodi, ocediti i sitno naseckati.

2
U dubljoj posudi pomešati spanać sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.

 3
Pomešati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro promešati dok se svi sastojci ne sjedine.

4
Staviti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi, ako je testo previše suvo.

5
 Podelitiu testo na 4-6 jufki, u zavisnosti od veličine tiganja ili pekača gde će se peći gozleme. Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo naraste.

6
Na pobrašnjenoj podlozi svaku jufku oklagijom razviti u krug da testo bude tanko ali i da se ne providi.

 7
 Na jednu stranu razvijene jufke staviti nadev od spanaća,prebaciti suprotnu stranu testa i nežno prstima po ivici utapkati da ne bi iscureo nadev.

8
Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju.

9
 Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava.

10
Pečene gozleme iseći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna.

11
Ovde možete videti kako to rade u Turskoj.

12
Testo možete napraviti i bez kvasca. ali mi volimo da se malo oseća debljina testa a i lakše je za razvlačenje jufke. Ko ima pizza pekač, može gozleme peći u njemu

0 komentari