Bijeli minjoni
Sitni kolačići koji se moraju topiti u ustima često govore o prestižu kuće i otkrivaju majstore koji su ih tako nježne oblikovali. Malo se tko sjeti da im ime mignon, malen, sitan, miljenik u francuskom izvorniku ima katkad i podsmješljivo značenje.
Sastojci
- Za biskvit:
- 120 g maslaca
- 160 g šećera
- 4 jaja
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 70 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
- ¼ vrećice Praška za pecivo Dolcela
- 100 g lješnjaka
- 3 žlice Kakaa u prahu Dolcela
Priprema
- 1.Izmiješajte pjenasto maslac sa šećerom, zatim umiješajte žumanca. Kad smjesa postane dovoljno pjenasta, dodajte kakao, vrhnje, brašno izmiješano s praškom za pecivo, mljevene lješnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka.
- 2.Pleh (vel. 40×30 cm) obložite namašćenim papirom i pospite brašnom, zatim izlijte smjesu i stavite peći na 200°C oko 25 minuta.
- 3.Pečeni biskvit ohladite, razrežite na dva dijela. Jedan dio premažite džemom od marelica, koji ste prethodno malo zagrijali i dodali mu ruma ili maraskina. Pokrijte drugim dijelom biskvita i dobro pritisnite. Zatim odozgo tanko premažite džemom od marelica.
- 4.Gotov marcipan tanko razvaljajte i prekrijte biskvit. Narežite na male kocke i stavite u zamrzivač na pola sata.
- 5.Ohlađene kockice umočite u glazuru od bijele čokolade i ostavite da glazura očvrsne.
Posluživanje
Minjone ukrasite po želji gotovim ukrasima i poslužite u papirnatim košaricama.Savjet
Umiješate li u glazuru od bijele čokolade malo tamne čokoladne glazure, dobit ćete zanimljiv mramorni izgled minjona.- 1.
- Za nadjev:
- 150 g Džema marelica Podravka
- rum ili maraskino
- 200 g gotovog marcipana
0 komentari