četvrtak, 21. siječnja 2016.

Bijeli minjoni


Bijeli minjoni

Sitni kolačići koji se moraju topiti u ustima često govore o prestižu kuće i otkrivaju majstore koji su ih tako nježne oblikovali. Malo se tko sjeti da im ime mignon, malen, sitan, miljenik u francuskom izvorniku ima katkad i podsmješljivo značenje.

Sastojci

  • Za biskvit:
  • 120 g maslaca
  • 160 g šećera
  • jaja
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 70 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
  • ¼ vrećice Praška za pecivo Dolcela
  • 100 g lješnjaka
  • 3 žlice Kakaa u prahu Dolcela
  • Priprema

    1. 1.
      Izmiješajte pjenasto maslac sa šećerom, zatim umiješajte žumanca. Kad smjesa postane dovoljno pjenasta, dodajte kakao, vrhnje, brašno izmiješano s praškom za pecivo, mljevene lješnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka.
    2. 2.
      Pleh (vel. 40×30 cm) obložite namašćenim papirom i pospite brašnom, zatim izlijte smjesu i stavite peći na 200°C oko 25 minuta.
    3. 3.
      Pečeni biskvit ohladite, razrežite na dva dijela. Jedan dio premažite džemom od marelica, koji ste prethodno malo zagrijali i dodali mu ruma ili maraskina. Pokrijte drugim dijelom biskvita i dobro pritisnite. Zatim odozgo tanko premažite džemom od marelica.
    4. 4.
      Gotov marcipan tanko razvaljajte i prekrijte biskvit. Narežite na male kocke i stavite u zamrzivač na pola sata.
    5. 5.
      Ohlađene kockice umočite u glazuru od bijele čokolade i ostavite da glazura očvrsne.

    Posluživanje

    Minjone ukrasite po želji gotovim ukrasima i poslužite u papirnatim košaricama.

    Savjet

    Umiješate li u glazuru od bijele čokolade malo tamne čokoladne glazure, dobit ćete zanimljiv mramorni izgled minjona.

0 komentari