utorak, 8. prosinca 2015.

Torta sa sirom i višnjama


Sastojci:
    • 4 jaja
    • 1 staklenka višanja
    • 150 gr glatkog brašna
    • 50 gr oštrog brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 150 gr maslaca
    • 2 žlice nutelle
    • 500 gr svježeg sira
    • 500 ml vrhnja za šlag
    • 5 žlica mlijeka
    • 250 gr šećera
    • 100 gr šećera u prahu
    • 1 preljev za torte (crveni)
    • vrećica želatine ( 1 dl mlijeka za otopiti želatinu)

Priprema:
Žumanjke dobro pomiješati zajedno sa 200 gr šećera i vanilija šećerom, potom dodati otopljeni maslac, 5 žlica mlijeka, brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno dobro pomiješati sa električnom miješalicom i na kraju dodati pjenasto umućena bjelanca. Pola smjese uliti u kalup za torte koje ste obložili sa papirom za pečenje. U drugu polovicu smjese dodati 2 žlice nutelle, pomiješati i preliti preko žute smjese za biskvit. Višnje iz staklenke dobro ocijedite i posložite ih preko te stavite peći na 180 ºC na 40 minuta. Pečeni biskvit preliti sa desetak žlica soka od višanja. Odvojite biskvit od kalupa, stavite ga na pladanj i ponovo stavite gornji dio kalupa za torte okolo biskvita.
Sir dobro pomiješati sa 100 gr šećera u prahu i dodajte izmiješano vrhnje za šlag i otopljenu želatinu (želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i nakon deset minuta stavite u 1 dl mlijeka te lagano zagrijavati– kad se želatina otopi uliti je u smjesu sira i šlaga). Po želji u smjesu od sira možete dodati naribanu koricu limuna, potom sve ulijte u kalup preko biskvita. Staviti tortu u hladnjak da se hladi.
Za preljev torte u preostali sok od višanja uliti u lonac dodati 1 dl vode, 50 gr šećera i preljev za torte. Kuhati na laganoj vatri dok ne prokuha, ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da se ohladi te potom preliti tortu. Po želji ukrasiti sa mrvicama čokolade, višnjama ili šlagom……

0 komentari