Recept za domaći marcipan
Priprema: Bademe ubacite u posudu sa ključalom vodom i prokuhajte par minuta, da se ljuske odvoje. Nemojte ih dulje kuhati kako ne bi previše omekšali. Sada procijedite bademe, prelijte ih hladnom vodom i oljuštite.
Tako oljuštene bademe stavite u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili masnim papirom te stavite u pečnicu na 15 minuta pri temperaturi od 50°C da se osuše. Osušene bademe sameljite.
U samljevene bademe dodajte šećer u prahu, sve zajedno promiješajte i stavite u mikser ili u mašinu za sjeckanje te dobro izmiksajte; dok ne dobijete ujednačenu smjesu. U manju posudu zatim stavite šećer, vodu i limunov sok. Ostavite da zavri kako bi se šećer istopio.
Od mjevenih badema i šećera rukama izmijesite tijesto uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete moći oblikovati. U ovu smjesu možete dodavati različite začine, kao što su na primjet aroma gorkog badema, karanfilić, muskatni oraščić ili cimet... no to je stvar vašeg ukusa.
U smjesu od badema i šećera odnosno u marcipan, možete dodatiti i komadiće suhog voća, te sve zajedno dobro umijesiti te od dobivene smjese možete izrađivati kuglice koje ćete preliti rastopljenom čokoladom.
Od marcipana se mogu izrađivati i ukrasi za torte, no to je nešto zahtjevniji posao.
Sastojci:
0 komentari