Brioš sa čokoladno bananastim namazom
Ovo bi najbolje bilo da testo i namaz pripremite večeras, a da ujutru za doručak samo ispečete brioš.
Sastojci
- za čokoladno bananasti namaz:
- 4 potpuno zrele banane
- 1 šolja šećera
- 2 kašike soka od pomorandže
- 1/2 kašičice mlevenog kardamona
- 100 gr crne čokolade
- za brioš:
- 3 šolje brašna
- 150 gr putera
- 25 gr svežeg kvasca
- 1/3 šolje + 1 kašika šećera
- 1/4 šolje tople vode
- 5 jaja
- 1 1/2 kašičice šećera
- 1 jaje
- 1 kašika vode
Priprema
- 1.Spremite prvo namaz:
- 2.Napravite pire od banana, stavite ga u šerpu, dodajte šećer, sok od pomorandže i kadramon, pa uz stalno mešanje kuvajte 5 minuta na srednjoj tepmeraturi. Sklonite sa rigle, pa dodajte na kockice iseckanu čokoladu. Sačekajte da se čokolada istopi, pa dobro sjedinite mešavinu. Ohladite i napunite teglu. U frižideru, dobro zatvoren, ovaj namaz može da stoji 3 nedelje.
- 3.Napravite brioš:
- 4.Izmerite brašno, pa ga rasporedite na pleh i to stavite u zamrzivač najmanje na 30 minuta.
- 5.Pomešajte kvasac sa kašikom šećera i mlakom vodom. Ostavite koji minut da se kvasac rastopi i da počne da peni. Dodajte ostatak šećera, jaja,so i brašno. Na kraju dodajte i veoma hladan puter iseckan na kockice. Umesite homogeno i elastično testo, oblikujte loptu, stavite testo u posudu sa poklopcem i preko noći stavite posudu u frižider.
- 6.Sutradan blago premesite testo, pa od njega pravite oblike po želji: formirajte veće loptice, koje ćete staviti u podmazan pleh sa otvorima za muffine, pa formirajte manje loptice, koje ćete staviti na vrh većih. Ostatak testa podelite na tri dela, pa uvijte pletenicu, stavite je na pleh na koji ste stavili trajnu pekarsku foliju ili papir za pečenje. Poprskajte uljem, pokrijte streč folijom i ostavite dva sat na sobnoj tmperaturi.
- 7.Ugrejte rernu na 200°C.
- 8.Jaje umutite viljuškom dodajte kašiku vode, pa ovom mešavinom premažite broš bilo kog oblika.
- 9.Pecite brioše sve dok ne dobju zlatnu boju 25-30 minuta.
- 10.Ohladte brioše na rešetki.
Posluživanje
Poslužite sa namazom.- 1.
0 komentari