nedjelja, 24. siječnja 2016.

Šuškavac tortaŠuškavac torta


Predivna torta sa kremastim filom i mirisom lješnika...

Sastojci

Priprema

  1. 1.
    Kora:
    Bjelanca umutiti mikserom pa postepeno dodavati šećer uz stalno mućenje.Kad je smjesa dobro čvrsta dodati sok od pola limuna i promješati blago kašikom.Tepsiju obložiti papirom za pečenje te ga namazati margarinom i posuti sa malo prezle.Izliti koru u tepsiju i peći oko 50 minuta na 150 stepeni.Kad je kora pečena i ohlađena presjeći je uzduž.
  2. 2.
    Fil:
    Umutiti žumanjca pa dodati šećer, 50 ml mlijeka i brašno.U šerpu staviti ostatak mlijeka (150 ml) da provri te sasuti smjesu od žumanjaka i skuhati kao puding.Skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladu.Mješati dok se čokolada ne istopi.Dodati propržene, mljevene lješnike i promješati kašikom.Kad se ohladi fil doda se umućen margarin i malo duže se muti dok fil ne dobije svjetliju boju.Fil se podijeli na dva dijela.Zatim se umuti šlag pjena sa mlijekom te se 3 kašike šlag pjene sjedine sa jednim dijelom fila.Redoslijed slaganja je sledeći: Kora-fil sa šlagom-kora-ostatak fila bez šlaga (premaže se preko čitave torte).Ukrasiti sa ostatkom šlaga.

0 komentari