JAFFA KEKS U OBLATNI
Prijatelj mi je nekoliko puta spomenuo kako mu je ovo omiljeni kolač, tako da sam jednom imala priliku kod njega čak isprobala isti kolač sa Jaffa keksom. Zaista mi se okus svidio, jer su sastojci veoma fini, tako da je uslijedilo i prepisivanje recepta. Sa pripremom ovog kolača izbjeći ćete paljenje pećnice, jednostavan je za pripremu i brzo je gotov. Sada kad sam ga i sama isprobala, rado ga uklapam među ostale sitne kolače koje pripremam za neku feštu.
SASTOJCI
- 450 ml mlijeka
- 300 gr šećera
- 250 gr margarina
- 100 gr čokolade
- 500 gr mljevenog keksa
- 100 gr kokosa
- 2 lista oblatne
- 3 kutije Jaffa keksa
PRIPREMA KOLAČA SA JAFFA KEKSOM
1. Mlijeko, šećer, margarin i čokoladu stavite na srednju vatru da se sastojci istope, može malo kuhati.
2. Sklonite sa vatre i prelijte preko mljevenog keksa i kokosa, pomiješajte kuhačom.
2. Sklonite sa vatre i prelijte preko mljevenog keksa i kokosa, pomiješajte kuhačom.
3. Ostavite da se ohladi, tako da nebi toplina topila čokoladu od keksa.
4. Pola smijese rasporedite po oblatni.
4. Pola smijese rasporedite po oblatni.
5. Jaffa keks poredajte preko smijese, tako da čokoladni dio bude okrenut prema dole.
6. Preko keksa rasporedite ostatak smijese.
7. Smijesu poklopite sa oblatnom, tako da dio sa kockicama bude okrenut prema dole.
8. Malo pritisnite oblatnu da se sve slijepi.
9. Stavite u frižider da se kolač stegne.
9. Stavite u frižider da se kolač stegne.
0 komentari