utorak, 8. prosinca 2015.

Creme Brulee


Recept za creme brulee

Creme Brulee ili “pečena krema”, klasični je Francuski desert kojeg odlikuje nježna, kremasta tekstura, okus i vanilije te ukusni, hruskavi preljev od karameliziranog smeđeg šećera.
Creme Brulee smatra se pravim klasikom među desertima, jer su za njega znali već u 17. stoljeću. I premda zvući gracijozno, Crème Brulee je u stvari iznimno vrlo jednostavan u svojoj pripremi!
Priprema:
Uključite pećnicu na 150°C. U međuvremenu, dok se pećnica zagrijava, slatko vrhnje ulijte u posudu te stavite na laganu vatru da se zagrije, ali pritom dobro pripazite da ne provri.
U plastičnu zdjelu za slastice, umiksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete finu, svijetlu kremastu teksturu pa polako, neprestano miješajući, dodajte vrhnje.
Dobivenu kremu stavite u keramičke zdjelice, a zatim zdjelice s kremom stavite u duboki pleh. Potom do polovice visine pleha ulijte vruću vodu i sve zajedno stavite u već zagrijanu pećnicu. Pecite otprilike 40 minuta, odnosno dok se krema ne stvrdne.
Kada se krema ohladi na sobnu temperaturu, zdjelice stavite u hladnjak I pustite da odstoje preko noći.
Prije posluživanja po vrhu kreme pospite malo smeđeg šećera i karamelizirajte ga. Karamelizirati ga možete kuhinjskim brenerom ili tako da zagrijete gornji grijač u pećnici na najjače i stavite kremu na najvišu prečku u pećnici. Šećer će se rastopiti i karamelizirati. Prije posluživanja pustite da se ohladi.
Sastojci:
1 štapić vanilije (jezgra) ili 1 žlica ekstrakta vanilije
40 g šećera
375 ml slatkog vrhnja
125 ml mlijeka
4 žumanjka
70 g smeđeg šećera

0 komentari